2012. november 21., szerda

Online növényhatározó

Rengeteg szituáció adódhat, amikor egy jó növényhatározó jól jöhet. Korábban már írtam arról, hogy a gombagyűjtés során a lelőhelyen előforduló növények és fák meghatározásához kellő szaktudás és tapasztalat híján mindenképp szükség lehet egy jó növényhatározóra. De egy nagyobb túra, vagy városi séta közben begyűjtött növényi részek beazonosítása során is hasznos lehet a növényhatározó akár könyvek, akár online, internetes tartalmak formájában is.

Ez utóbbira kiváló példa az online elérhető, interaktív, fényképes Növényhatározó, melyen jelenleg 873 hazai növény leírását és fotóját találhatjuk meg. A több száz adat jól átgondolt rendszerbe szerkesztve érhető el, hiszen az egyes növényeket kereshetjük a nevük vagy rendszertani besorolásuk alapján is. 


A legnagyszerűbb elgondolás azonban mégis az egyszerűen elérhető interaktív Növényhatározó alkalmazás, amiben sokféle szempont (virág, szár alakja, levél formája, virág szín, típus, virágzat stb.) alapján szűkíthetjük le, hogy mi is az a növény, amit határozni szeretnénk, ezáltal teljesen kezdők és a növényismeret terén még csak tapogatózók számára is élménnyé és eredményessé téve a besorolást, határozást.


A kezelőfelület igazán felhasználóbarát, gyorsan és könnyedén kereshetünk vele, miközben a különböző feltételek bejelölését követően a képernyő jobb oldalán fényképes formában egyből megjelennek a keresési feltételeknek leginkább megfelelő találatok. A fényképre kattintva elérhető az adott növény adatlapja, mely részletesen, ábrákkal kiegészítve tartalmazza a szárral, levéllel, virágzattal kapcsolatos információkat, mindemellett érdekes kiegészítő információkkal szolgála növény eredetére, életmódjára vagy élőhelyére vonatkozóan. Az adatlapok nézegetése közben felmerülő kétségeinkre pedig a kommentekben kereshetünk választ.


Boldogságunkat csak növeli, hogy az oldal készítő Terméshatározót is összeállítottak, melyben képek és név szerint is keresgélhetünk.
Külön öröm, hogy az egészet Creative Commons licensz alapján adják közre, tehát a képeket nyugodtan használhatjuk, természetesen a forrás megjelölésével.

Ha mindezek alapján mégsem boldogulnánk, a szerzők a Facebookon keresztül segítenek az ismeretlen növények határozásában. 

A fenti információk alapján bárki nyugodtan belevághat a növényhatározásba, hiszen a siker jószerével garantált.

Határozásra fel! Mindenkinek jó böngészést kívánok!Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin