2012. november 8., csütörtök

Növények a folyosón - törvényi háttér

A lépcsőházban, minden liftajtón ott virít egy papírlap, mely szerint ha valaki úgy helyez el bármit a folyosón, hogy az az illetékes Hatóságnak ne tessen, akkor bezony büntetés, aminek a megfizetését a Társasház nem vállalja, a vétkes fizet. Persze volt ilyen papír a lift belsejében is, de elég sokszor volt ott "intim" helyzet egy kis firkálgatásra, kommentelésre...

Az persze kérdéses, hogy ki miért tette ki, mondjuk a növényeit a folyosóra: helyszűke, díszítés, vagy mert annyira szereti őket és így törődni is jó velük, főleg hogy jönnek a hosszú téli esték. Azonban ezek a növények, legyenek bármekkorák, tűzveszélyesek vagy a menekülést gátolják,  így - az utóbbi példát alapul véve - elfogadható a Hatóság szigora, az, hogy minden hasonló folyosói "telepítéshez" engedélyre van szükség (bizonyos nagyságú növény, tárgy felett).

Fotó: gyorplusz.hu
November 13-án változik a helyzet a növények esetében, hiszen az új szabályozás külön meghatározással engedi a növények kihelyezését a folyosókra, lássuk miként (hozzáértőknek: A belügyminiszter 55/2012. (X. 29.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet módosításáról):

Az R. a következő, 233. alcímhez tartozó 592/A. §-sal egészül ki:
"592/A. §
(1) Lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok, és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak – az 575/A. § (1) bekezdésben és ezen szakasz (2) bekezdésében foglalt kivétellel – nem helyezhetők el, továbbá ott a rendeltetéssel nem összefüggő elektromos berendezés felügyelet nélkül nem üzemeltethető.

(2) Lakórendeltetésű épületek, épületrészek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházak pihenőin növények elhelyezhetők, amennyiben a menekülési útvonalat nem szűkítik le."

A menekülési útvonalat a fent említett BM rendelet 575. §-a írja le, amiből most minket az (1) - (4) bekezdés érint:
"575. § 
(1) Az üzemi helyiségben és a raktározásnál - ömlesztett tárolást kivéve - legalább a következő szélességű utat kell biztosítani:
a) a 40 méternél szélesebb helyiségben, középen vagy két oldalon, a 80 méternél szélesebb helyiségben pedig 40 méterenként, hosszirányban egyenes vonalban végighaladó 3 méter széles, mindkét esetben 30 méterenként, 1,8 méter széles keresztirányú utat,
b) a 40 méternél nem szélesebb helyiségben, hosszirányban 2,40 méter széles, valamint 30 méterenként 1,8 méter széles keresztirányú utat,
c) a 10-15 méter széles helyiségben 1,2 méter, a 10 méternél nem szélesebb helyiségben 1 méter széles hosszirányú utat,
d) éghető anyag zárttéri raktározásánál, tárolásánál 5 méter tárolási magasságig 1,8 méter, nagyobb tárolási magasság esetén 3 méter széles hosszirányú, s azon keresztirányban 25 méterenként 1 méter széles utat"
Fotó: berettyohir.hu
Tehát eddig kisebb (10-15 méter széles) folyosókon 1 méter széles menekülőutat kellett hagyni, ez egészült ki 2012. november 13-tól a következő módon:
„575/A. § 
(1) Az épületek menekülésre számításba vett közlekedőin, lépcsőházaiban éghető anyagú installációk, dekorációk, szőnyegek, falikárpitok, továbbá egyéb éghető anyagok – az építési termékek és biztonsági jelek kivételével – az elhelyezéssel érintett fal vagy a padló felületének legfeljebb 15%-áig helyezhetők el.
(2) Füstmentes lépcsőházban – a biztonsági jelek kivételével – nem helyezhető el éghető anyag, installáció, dekoráció, szőnyeg, falikárpit.
(3) A menekülésre számításba vett közlekedőkben, lépcsőházakban és a pinceszinti helyiségekben elhelyezett installációk, dekorációk, anyagok a hő- és füstelvezetés hatékonyságát nem ronthatják."
A füstmentes lépcsőház (meghatározásához segítségül hívjuk a rendeletet) a nyitott vagy az olyan zárt lépcsőház, amelybe az épülettűz alkalmával képződött füst és mérgező égésgázok bejutásának lehetősége oly mértékben van korlátozva, hogy a lépcsőház az épület biztonságos kiürítésére és mentésre meghatározott ideig alkalmas marad.

Summa summarum: ha a kihelyezett növények teljes szélessége nem lépi át a folyosó teljes szélességének 15%-át, akkor nem kell aggódnunk, a törvény keze nem csap le ránk. Ha valaki viszont így is óvatosan bánna környezetében a térhódítással, mert mondjuk nem tudja, hogy az adott hely füstmentes lépcsőháznak minősül-e, annak javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot közös képviselőjével vagy a Hatósággal, segítenek.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin