2012. november 14., szerda

Magyarország legszebb konyhakertje - pályázat

A környezetemben többen is úgy gondolják, hogy egy nyolc órás műszak után egy kertet ápolni túl nagy feladat. Viszi az időt, amikor annyi minden fontosabb dolog van a számukra. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha valaki állatot is tart és azt nem tudja rábízni valakire. Akkor nincs nyaralás, több napos szórakozás. És a háztáji gazdálkodás nem is csak ezek miatt felelősség.

Messzire kanyarodtam az eredeti témától: az országból bárki pályázhat. Ha jól vettem ki a Vidékfejlesztési Minisztérium vonatkozó bejegyzéséből, akkor a lényeg a következő: lakj bárhol Magyarországon, a településed Önkormányzatának jelentkeznie kell az ötletadónál, Karcag város Önkormányzatánál, akik - jó eséllyel, ha mindkét fél vállalja a szerződés aláírását - így hozzájárulást adnak ahhoz, hogy az eredeti program anyagát használhassa a jelentkező Hivatal.

Ahogy a program meghirdetésével kapcsolatos előadás-sorozat publikált anyagaiban látom, itt tényleg arról van szó, hogy az "újra felfedezett" konyhakertekkel felhívják a figyelmet arra, hogy a ház körül is megteremhetnek olyan növények, amikkel az ember legközelebb a boltban találkozik, így elkerülhető az is, a gyerekek könyvekből tanulják meg például a zöldségek fajtáit, ráadásul mindezt lehetőleg biogazdálkodás keretein belül, minél kevesebb vegyszerrel, GMO mentesen.

A programot öt kategóriában hirdetik meg:

- Balkon (erkélyen kialakított, ládás, dézsás, cserepes növények)
- Mini (50 négyzetméterig)
- Normál (50 négyzetméter felett)
- Zártkert 1. (zöldséges)
- Zártkert 2. (gyümölcsös)

Szabályok, feltételek, elvárások:

- Minimum ötféle növény tartása
- Szabad növényválasztás
- Minőségi termelés
- Rendezett környezet, gyommentes kert
- Permetezés esetén permetezési napló vezetése
- Öntözés esetén csapadékgyűjtés

A fentieken túl az sem árt, ha valaki komposztál is, és az alkalmazott termesztési módszereket tudatosan alkalmazza. Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy végig kell bújni a növényhatározókat és "kisokosokat", hanem arra kell figyelni, hogy mitől lesz szép a növény, milyen specifikus (hagyomány, tapasztalat vagy szaktudás útján) úton éri el valaki a végeredményt.

Úgy gondolom, hogy a kezdeményezés példaértékű, követendő. Az, hogy mekkora sikere lesz, az véleményem szerint azon múlik, hogy hány új kertész jelenik meg az országban és hogy közülük mennyien folytatják a program nélkül is a konyhakerti termesztést. Remélem sokan...

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin