2012. november 29., csütörtök

Könyv és DVD ajánló: Legendás növényeink; Csillagok, csillagok...

A közelmúltban több olyan kiadvány is megjelent, amelyek szerintem szót érdemelnek. De menjünk szépen sorban:

1. Bálint gazda új könyve a Legendás növényeink. Erről a könyvről a következőt írja a szerző:
"Régi tervem volt, hogy könyvet írok a legendás növényekről. Arról, hogy az inkák birodalma népének alapvető étkezési növényéből, a kukoricából hogyan lett állati takarmány, a nemzetközi árutőzsde fontos cikke és később az etiléngyártás alapanyaga. Meg arról, hogy a Vörös Pimpernel címszereplője, amely kettős szerepet alakít, honnan kapta a nevét. (A piros és kék virágokat nyitó tikszem nevű növényke neve angolul: pimpernel.) Az is érdekes, hogy Vincent van Gogh miért kedvelte a napraforgó virágát, amely egyébként valóban keresi a napfényt, a magjából préselt sütőolaj a konyha fontos nyersanyaga, de biodízel is készül belőle! (Ez utóbbi azonban csak a könyv bővített, következő kiadásában kap helyet!)"
Fotó: balintgazda.hu

2. Ladányi Tamás asztrofotós képeivel és Kövi Szabolcs zenéjével jelent meg a Csillagok, csillagok... (Magyarország csodálatos éjszakai arca népi dallamok kíséretével) című DVD. A kiadványt a következő videóval tudom ajánlani (az ebben mutatott videók egy részének elkészítésének technikájáról és eredményéről egy korábbi, timelapse-szel kapcsolatos bejegyzésben már szót ejtettem):A DVD-ről a következő olvasható Ladányi Tamás honlapján:
"Filmünk Magyarország természeti szépségeinek és épített értékeinek éjszakai arcát mutatja be, az égbolttal, csillagokkal, égitestekkel együtt. A felvételeken a hazai tájelemek - az Őrségtől Budapesten át a Hortobágyig - harmonikus egységet alkotnak a Tejúttal, égi konstellációkkal, a Nap és a Hold mozgásával. A modern fototechnika - gyorsított felvételekkel és panorámaképekkel - lehetőséget nyújt az egyes témák látványos képi tolmácsolására. Az utolsó rész - extraként - a Dolomitok emblematikus földi helyszíneinek és az égi látványosságoknak az összhangját jeleníti meg. Kövi Szabolcsnak a filmhez írt zenéje magyar népdalokra épül, amelyben az élő hangszereket - furulya, fuvola, duda - modern hangzások kísérik."
Személy szerint a videó alatt hallható zene nekem nem tetszik, de biztos van, akinek elnyeri a tetszését.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin