2012. november 16., péntek

Felmérés a helyi termelői piacokról

Politikától függetlenül, a mélyébe nem látva mondom, hogy támogatandónak tartom a Vidékfejlesztési Minisztérium felmérését. Egy-egy fórumon olvastam, olvasok hozzászólókat, akik megvennék a magyar árut, szeretik is, de a pénztárcájuk nem engedi (vagy ugyanolyan minőségben az importáltat olcsóbban megkapják...), még ha Fazekas Sándor szerint vége az olcsó élelmiszerek korának. Nem hiszem, hogy az olcsó élelmiszer biztosítása az állam kötelessége, de az állampolgárainak vásárlóerejének nagyságában az illetékes minisztériumoknak igenis nagy felelőssége van.

Idézet a hirdetményből:

"Ennek célja egy országos piaci rendszer kialakítása, a helyi termelői piacon többféle tevékenység törvényi biztosítása, az értékesítői és termelői kör érdekeknek megfelelő földrajzi-, területi szabályozása. Így a hazai és a helyi élelmiszerellátás mindenütt megvalósulhat. Cél, hogy újra induljon el a mezőgazdasági, háztáji termelés és ehhez kapcsolódjanak a termékek megfelelő értékesítési feltételei is.

A javaslat egyik fő célja, hogy az önkormányzatok újra kapcsolódjanak be a helyi gazdaságfejlesztésbe, vállaljanak szerepet a saját piacaik szervezésében, üzemeltetésében, ösztönözzék a termelést, ezáltal élénkítsék a helyi gazdaságukat, segítsék a vidéki gazdaság megerősödését."


Csongrádon a piroskavárosi piac ma pont egy olyan helyen van, ahová korábban örültünk, hogy a szemben lévő iskolából, még ha betonra is, de végre kimehettünk egy normális nagyságú helyre focizni, kézizni vagy - ha a helyzet úgy hozta - kislabdát dobálni.


Fotó: delmagyar.hu

A kérdőívek a következő linkeken érhető el (.odt fájlformátum, kitöltés kb. 10 perc, a kutatás név nélküli):A lakossági kérdőívben például a következő kérdések is szerepelnek:

- Rendszeresen látogatja-e a termelői piacokat?
- Leginkább melyik termékcsoportból szokott vásárolni a termelői piacokon?
- Van olyan termék, amit kizárólag piacon vásárol vagy vásárolna?
- Általánosságban mi a véleménye a hazai piacokon kapható kistermelői termékek minőségéről?
- Önnek, mint vásárlónak milyen egyéb igényei lennének a termelői piacon történő vásárlással kapcsolatban?

A kitöltött kérdőíveket a Minisztérium 2012. december 15-ig várja e-mailben a következő címeken:Bízom benne, hogy sokan kitöltik és elküldik véleményüket. A végeredményt illetően szkeptikus vagyok, de ha a környezetemben található piacokon, így Csongrádon, Fehérváron és Pesten pozitív változások indulnak el, akkor megérte.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin