2012. november 20., kedd

Év hala 2013 - szavazás

A Magyar Haltani Társaság 2013-ra is kiírta Év hala pályázatát. Szavazni 2012. december 31-ig lehet a következő három versenyző egyikére (a leírások forrása a tankonyvtar.hu):

1.  Kurta baing (Leucaspius delineatus)

Fotó: nimfea.hu

A pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozik, apró hal, fejlett példányainak hossza is csak 6-8, maximum 10 cm. Az álló és a lassan áramló kisvizek jellemző halfaja, amely apró mérete miatt gyakran észrevétlen marad. Csapatokban járva keresi táplálékát, amely főleg planktonikus élőlényekből, árvaszúnyoglárvákból és a víz felszínére hulló apró rovarokból áll. Állományának nagysága ugyanabban a vízben is szélsőséges változásokat mutat. Egyik évről a másikra tömegessé válhat, majd esetleg hirtelen eltűnik. A Szajnától az Urál hegységig folytonos előfordulású, vizeinkben őshonos európai faj. Gazdasági jelentősége nincs. Európában ritkának számít, nálunk az alföldi csatornákban kedvező feltételeket talál. Védett. Eszmei értéke: 2 000 Ft.

2. Menyhal (Lota lota)

Fotó: haltarto.hu

A tőkehalfélék (Gadidae) családjába tartozik, a nagyobb példányok hossza 40-50 cm, ritkán 60 centi körüli. Az élénkebb sodrású hideg vizet és a kemény aljzatot kedveli, ezért nagyobb folyókban a pér-, paduc- és márnazónában érzi igazán jól magát. Fiatalabb korban a táplálékát elsősorban fenéklakó gerinctelen állatok alkotják, a 20 cm fölöttiek viszont áttérnek a ragadozó életmódra, s főként halakat fogyasztanak.  Elterjedési területe igen nagy, az északi félteke hideg és mérsékelt éghajlati övében Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható. Vizeinkben őshonos, folyóvizeink többségéből ismert. Gazdasági jelentősége nincs. Európában ritkának számít, nálunk az alföldi csatornákban kedvező feltételeket talál.

3. Leánykoncér (Rutilus virgo)

Fotó: halcatraz.hu

A pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozik, nagyobb példányai 20-30, kivételesen 40 cm hosszúak. Tipikus környezetét a folyók sebesebb sodrású, kavicsos és sóderes medrű, üledéktől mentes szakaszai adják. Nagyobb folyókon ez a paduc- és márnazónát, kis folyókon a domolykózónát jelenti. Magányosan vagy néhány példányból álló kis csapatokban a mederfenéken keresi táplálékát, ami kisebb gerinctelenekből, főként rákokból, rovarlárvákból és puhatestűekből áll. A faj törzsalakja Észak-Olaszország folyóiban (Pó, Brenta, Piave) és nagyobb tavaiban (Lago Maggiore, Comói-tó, Garda-tó) él. A nálunk előforduló alfaj, a leánykoncér sem sokkal nagyobb területen honos, csupán a Duna felső és középső részén, valamint a vízrendszeréhez tartozó folyók megfelelő szakaszán található meg. A leánykoncér a Duna vízrendszerének bennszülött alfaja, amely vizeinkben is őshonos. Védett. Eszmei értéke: 10 000 Ft.

Szavazni a következő oldalon lehet: http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php (jelenleg a Leánykoncér vezet :))

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin