2012. november 15., csütörtök

A tökéletes gombahatározó

Elsőként egy hosszabb kisgyónbányai tartózkodás során, unalmas óráimban találkoztam gombákkal foglakozó kézikönyvvel, és a Fürkész Könyvek sorozat Gombákról szóló kötete (Wilkinson, J.-Buczacki, S.: Gombák, Gondolat, 1989) mind zsebkönyv formátumával, mind tartalmát tekintve megtetszett és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már másnap kisomfordáljak az erdőbe gombák után kutakodni. A kissé ódivatú, bár talán épp emiatt szerethető gombahatározó zsebkönyv sikeresen felkeltette és fenntartotta gombák iránti érdeklődésemet.


Ígéretemhez híven szétnéztem kicsit a jelenleg kapható és az ajánlott gombahatározó könyvek között, és elöljáróban leszögezem, hogy a felsorolásban található könyvek nem mindegyike szerezhető be azonnal a könyvesboltból, de egy kis utánajárás és különböző antikváriumok segítségével birtokba vehető.
Mivel minden szakkönyvnek más és más a felépítése, illetve más szempontok alapján rendszerezi a gombafajokat, úgy gondoltam, legcélszerűbb, ha elsőként feltérképezem, hogyan használjuk helyesen a gombászkönyveket.

A gombászkönyv leginkább akkor alkalmas a gombafajok megismerésére, ha olvasását nem a gombafajok leírásánál kezdjük, hanem valóban a könyv elején - és legalább egyszer végigolvassuk az egészet. Ha most kezdünk ismerkedni a gombákkal, először lapozzuk végig a könyvet, vegyük szemügyre a könyv szerkezetét, felépítését és az ábrákat, mivel a későbbiekben a gombaleírások legtöbbször már csak hivatkoznak a bevezető fejezetben megadott jelölésekre, szakkifejezésekre. Mindezek mellett nem árt tisztázni a gombahatározáshoz szükséges alapfogalmakat sem, mint például teljes burok, gallér a tönkön vagy lemez termőréteg.

Nem elhanyagolható tény, hogy a legjobban sikerült fotó is csak a gombafaj néhány példányát szemlélteti, ezért óvakodjunk attól, hogy a gombászkönyv fotói, illusztrációként szolgáló ábrái alapján határozzunk meg bármilyen gombát. Az esetleges színváltozatok, alak- és nagyságbeli eltérések sokszor egészen mást mutatnak, nem is beszélve a gomba korosabb, megviseltebb állapotú példányairól. Sokkal hasznosabb, ha a szöveges leírásokban kifejtett részletes faji bélyegek alapján próbálunk eligazodni.

Gombagyűjtő kirándulásokra célszerű magunkkal vinni egy kisebb méretű, részletes leírásokkal szolgáló gombahatározót. Nem az abban leírtak szolgálják a végső meghatározást, de sok esetben megvédhetik a kezdő gyűjtőt a végzetes hibáktól.
Eleinte igyekezzünk csak két-három gombát jól megismerni egy-egy gombagyűjtő körút során. Ilyenkor a határozás során megnézhetjük a gombász kézikönyvben, hogy az ehetőt mi különbözteti meg a hozzá felületesen hasonló mérgezőtől. Igazán megbízható ismeretekre csak úgy lehet szert tenni, ha a gombászkönyvben olvasottakat mindig összevetjük a talált gombával. Legcélszerűbb, ha a határozást tapasztaltabb gombász, illetve szakember társaságában végezzük, mivel a nagyobb ismeretanyag okán olyan jellegzetességekre is felhívhatja a figyelmünket, melyet a szakkönyvek nem tartalmaznak.

Kép innen
Mint azt már korábban leszögeztem, a gombagyűjtés jórészt gyakorlati tapasztalat dolga, tehát önállóan, szakkönyvek segítségével nem sajátítható el magabiztosan a gombahatározás. A következőkben mégis felsorolnék pár szakkönyvet, melyekre a könyvtárban, a különböző weboldalakon és fórumokon bukkantam. Nem emelnék ki a listából egyelőre egyetlen könyvet sem, mint az abszolút etalont, mivel mindet szinte ugyanazzal a lelkesedéssel ajánlották, jómagam pedig tapasztalat híján nyilatkozni nem tudok.

Hosszú  lista érdeklődésünk lehetséges forrásairól:

Albert L.-Babos L.né-dr. Bohus G.-dr. Rimóczi I.-dr. Siller I.-dr. Vasas G.-dr. Vetter J.: Gombahatározó I.-II., Országos Erdészeti Egyesület Mikológiai Társasága, 1990
Albert L.-Locsmándi Cs.-Vasas G.: Ismerjük fel a gombákat! 1., Gabo Kiadó, 1995
Albert L.-Locsmándi Cs.-Vasas G.: Ismerjük fel a gombákat! 2., Gabo Kiadó, 1997
Bánhegyi J.-Bohus G.-Kalmár Z.-Ubrizsy G.: Magyarország nagygombái, Akadémiai Kiadó, 1953
Bohus G.-Kalmár Z.-Ubrizsy G.: Magyarország kalaposgombáinak meghatározó kézikönyve, Akadémiai Kiadó, 1951
Dr. Krébecz J.: Gombaatlasz, Pallas Lap- és Könyvkiadó Vállalat, 1988
Dr. Rimóczi I. (szerk. Lelkes L): 88 színes oldal a leggyakoribb gombákról,Mezőgazdasági Kiadó, 1984
Dr. Rimóczi I. (szerk. Ujhelyi P. ): Gombák I., ÉlőVilág Könyvtár, Kossuth Kiadó, 2004
Dr. Rimóczi Imre: Gombaválogató 1-9.,Szaktudás Kiadó Ház Rt., 2004-2007
Evans, S. -Kibby, G.: Gombák (Határozó zsebkönyvek sorozat), Panemex, 2005
Ewald Gerhardt: Gombagyűjtés okosan - A legízletesebb ehető gombák és mérgező párjaik, M-érték Kiadó
Grünert, H.-Grünert, R.: Gombák (Természetkalauz sorozat), Magyar Könyvklub, 1995
Hagara, L.: Gombák képes enciklopédiája, Új Ex Libris, 1999
Igmándy Z.: A magyar erdők taplógombái, Akadémiai Kiadó, 1991
Kalmár Z.: A gombák csodálatos világa, Mezőgazdasági Kiadó, 1968
Kalmár Z.-Makara Gy.-Rimóczi I.: Gombászkönyv, Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, 1989
Kalmár Z.-Makara Gy.: Ehető és mérges gombák, NATURA, 1978
Knoop, M.: Gombák határozása, gyűjtése, elkészítése, Magyar Könyvklub, 1999
Kothe, H: Gomba-lexikon, Alexandra Kiadó, 2006
Krasznainé Skoda K.: Gombákról szelíden, Famulus Kiadói Iroda, 1995
Laessoe, T.: Gombák, Panemex Kft., 2002
Montag, K.: Gombák (Természet kalauz sorozat), Sziget Kiadó, 2004
Simon T. (szerk.): Baktérium-, Alga-, Gomba- zuzmó- és mohahatározó, Tankönyvkiadó, 1991
Wilkinson, J.-Buczacki, S.: Gombák (Fürkész könyvek sorozat), Gondolat, 1989
Zeltner, R.-Brauner M.: Gomba, a Föld ajándéka, Officina Nova, 1989
Új Farkas S.-Kecskés Sz.: Barangolás a gombák világában, Tóth Könyvkiadó, 2008


Mivel a határozáshoz nem árt ismerni a környező fafajtákat és növényeket, ezért nem árt ha van nálunk egy gyilkolható, mindenhová magunkkal vihető növényhatározó, amit nem sajnálunk és nem túl nagy terjedelmű. Szerintem a célnak tökéletesen megfelel a régi középiskolai ismerős, a Kis növényhatározó (Simon Tibor, Csapody Vera: Kis növényhatározó rendszertani és ökológiai tájékoztatóval, Tankönyvkiadó, 1991), amely bár nem túl részletes, de a főbb irányvonalakban nagy segítséget nyújthat, persze jórészt kezdő erdőjárók részére.

A mobil kommunikáció világában azonban nem szabad megfeledkeznünk a különböző online tartamlakról, illetve telefonra, tablet-re telepíthető alkalmazásokról sem, így most összegyűjtöttem egy csokorra valót az elérhető programokból, weboldalakból. Vigyázat, a lista erősen szubjektív, és kizárólag a gombákkal való ismerkedést és a tanulást szolgálja, a hatósági vizsgálatot és a gombaszakértői tanfolyamot nem helyettesítik az alábbi tartalmak!

Hungifungi - A meghatározó gombahatározó


A HungiFungi Androidos okostelefonokon/tableteken futó gombahatározó program, mely a gombahatározók új generációját képviseli. Jelenleg 126 gomba részletes leírását, és 288 fotót tartalmaz. Számos szempont alapján kereshetünk, név, termőterület, életmód, de akár lemezszél, tönk forma és a gallér típusa alapján is szűrhetjük a találatokat. A gombafajok részletes ismertetése mellett, részletes, nagyítható és kiváló minőségű fotókat találhatunk az adott fajról, illetve a hasonló gombák egymás mellett, összegyűjtve szerepelnek benne, ezzel könnyítve a határozást. Kezdő és geek gombászoknak abszolút ideális, engem teljesen meggyőzött.

Online gombahatározók:

Gombahatározó, gomba kézikönyv: http://gomba.extra7.hu/index.php


A bal oldalon elhelyezkedő felsorolásból választhatjuk ki a kívánt gomba nevére történő kattintással a gomák leírását, mely részletes leírásokkal szolgál a faji bélyegekről, képeket viszont kevésbé tartalmaz, leginkább csak egyet-egyet illusztrációs célból. Előnye, hogy a védett gombákról is részletes listát tartalmaz.

Gombák világa: http://www.gomba.b74.hu/


Az oldal számos információval szolgála az egyes fajokról és a gombagyűjtés általános és praktikus tudnivalóival kapcsolatosan. Részletes listát tartalmaz az ehető és mérgező és védett gombákról, valamit kimerítően foglakozik a gombamérgezéssel és a mérgezéssel kapcsolatos teendőkkel.
Nagy előnye a Speciális kereső, melyben kereshetünk a kalap, a lemezek, vagy akár a tönk típusa alapján is.Netgombász gombahatározó: http://milyengomba.hu


A Magyar Netgombász Közhasznú Egyesület gombahatározója véleményem szerint a leginkább sokoldalú, mind rendszertanilag és az egyes fajokra lebontva is legtöbb információt tartalmazó gombahatározó, az oldal alapos áttekintése kezdőknek kötelező!
Az egyes fajoknál nemcsak részletes leírást találunk a határozáshoz szükséges faji bélyegekről, hanem rengeteg nagy méretű, jó minőségű képet is, melyeken alaposan megfigyelhetők a gombafaj leírt tulajdonságai.

A rengeteg szabadon elérhető online, illetve mobil tartalom segítségével kezdő gombászként tetemes mennyiségű információra tehetünk szert, már csak az a kérdés, milyen szempontok szerint szelektáljuk.
Éppen ezért a gombákról írt sorozat következő részében a lehetséges kategóriákat kísérlem meg felvázolni.


Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin