2012. október 24., szerda

Millenniumi emlékmű (Háromágú) - Székesfehérvár

A Millenniumi emlékmű Székesfehérváron, az Öreghegy tetején kialakított parkban áll. A város fennállásának 1000. évfordulójának megünnepléseként (mily meglepő sztori a neve alapján :)) avatták fel 1972. július 15-én. Ha valaki kérdezi, hogy a távolban az a valami micsoda, akkor a helyiek legtöbbször csak annyit mondanak, hogy a "háromágú". Millenniumi emlékmű (Háromágú) - Székesfehérvár nagyobb térképen való megjelenítése


A háromágúhoz vezető lépcső

Az emlékművet Skoda Lajos építész tervezte, míg az "építmény" aljában, egy kör külső felületén láthatók id. Kalló Viktor domborművei (közel 120 darab), amik a várossal kapcsolatos történelmi, vagy jelképes alakokat szimbolizálnak. Felirat az emlékművön: 972 - 1972. A gyűrűből (melynek kerülete 28,5 méter) közös pontból kiindulva, három harminc méter magas alumínium oszlop indul, amiknek összesen közel harminc tonna a tömege. A helyszínen készült további képek megtekinthetők a Google+ oldalunkon.

Az oszlopok Székesfehérvár történelmi sorsfordulóinak szimbólumai: a Géza fejedelem idejében történt újjászületés, a török uralom utáni feltámadásé és a II. világháború utáni felszabadulásé (igen, utóbbit az avatás ideje indokolja).

Az emlékmű körül egy kellemesen kialakítású, pados-üldögélős park található, játszóterekkel és szép kilátással. Reggelenként kutyásoknak, délután kisgyerekeseknek, míg éjszaka csendesen iszogató baráti társaságoknak ajánlott hely :)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin