2012. október 5., péntek

Kutatók éjszakája - Szubtrópusi üvegház

Csak úgy kutyafuttában, az egyik kollégánk félszavaiból értesültünk a Kutatók Éjszakája néven meghirdetett programsorozatról, így a különböző előadások és gyakorlati bemutatókkal kecsegtető programok közti kutakodás során sajnos már meglehetősen későn eszméltünk fel, hogy nem mindenhova juthatunk el szabad férőhelyek hiányában. (Aki szintén lemaradt róla,  a következő címen utánajárhat, hogy jövőre időben készülhessen: http://www.kutatokejszakaja.hu/2012/programok/)


A legtöbb program regisztrációt követően, feliratkozásos rendszerben volt elérhető, ami érthető is, hiszen sok esetben kisebb méretű laborokba és diagnosztikai helységekbe kalauzoltak el a főszereplők. Ezért aztán az ominózus péntek előtt egy héttel már alig akadt egy-egy férőhely az érdekesebb előadásokra.

De sebaj, ez nem kedvetlenített el minket, hiszen amúgy is hihetetlenül bőséges volt a választék, és végül a Semmelweis Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem által kínált események közül ez utóbbi került ki győztesen,  ugyanis a terepszemlét követően legszívesebben háromfelé szakadtam volna, hogy az egy időben tartott előadások közül minél többre eljuthassak.

Nehéz döntés volt, de a jól megérdemelt péntek délutánomról lévén szó, a szívemre hallgattam és négy előtt már ott toporogtunk párommal a Budapesti Campuson elhelyezkedő Szubtrópusi üvegház ajtaja előtt, hogy részt vehessünk az „Alkony a trópusi üvegházban” címet viselő idegenvezetésen.

Persze először kissé megilletődtem, mivel a plázákhoz és hatalmas bevásárlóközpontokon edződött képzeletem az állatkerti Pálmaházhoz hasonló üvegházat vizualizált, azonban a képzeletbeli monstrum helyett egy apróbb, de annál barátságosabb üvegház fogadott. A kezdeti kókadtságom azonnal elpárolgott, amint beléptem, és megpillantottam a változatos és harsogóan zöld növényzetet, mely sűrűn burjánzóan, mégis rendezetten vett körül, csüngött alá mindenhonnan. További képek megtekinthetők a helyszínen készült fotóalbumban.

Idegenvezetőnk Tillyné dr. Mándy Andrea volt  (róla bővebben itt olvashat az érdeklődő), akinek ezúton is nagyon köszönjük azt a tíz perc alatt tovaröpülő egy órás óriási élményt, mely során megismerhettük az üvegház mindennapi életét, a technikai adatoktól, a növényritkaságokhoz fűződő érdekes történeteken át, a hétköznapokban is hasznosítható gyakorlati növénygondozási tanácsokig. Mindeközben szabad utat kaptak a kezek és orrok, mindent megérinthettük, szagolhattunk, sőt az üvegház lakói látogatásunk előtt egy kisebb szépészeti beavatkozáson is átestek a kedvünkért, így a lenyisszantott hajtásokból, szárakból, levekből és spórát is tartalmazó növényi részekből ki-ki kedvére válogathatott.

Jómagam egy Peperomia obtusifolia hajtással gazdagítottam a gyűjteményem, amit jelenleg vízben gyökereztetek, és amint időm engedi el is ültetek virágföldbe. Persze mindent dokumentálok, hogy az eredményről később beszámolhassak.

Jelenleg így állnak a dolgok:


A reménybeli kifejlett növény pedig így néz ki:

Fotó: doleaf.com
Visszakanyarodva a fő témámhoz, itt láthattok egy videót a nemrégiben felújított és megnyílt üvegházról, ami ott jártunkkor szinte majdnem teljes egészében ugyanúgy nézett ki, mint újkorában.


A részletes élménybeszámolót és a látogatás során levont tanulságokat hamarosan olvashatjátok itt a blogon.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin