2012. október 5., péntek

Ginkgo napok az ELTE Füvészkertben – 2012. október 5-6-7.

Az utolsó pillanatban, de aki kedvet kap hozzá, remélem, még szabaddá tudja tenni magát!

A Füvészkertben 2012. október 5-6-7-én szakmai napot tartanak a Páfrányfenyő (Ginkgo biloba) hazánkban- fajták és alkalmazások címmel, szóval szó lesz mindenről, ami a Ginkgo-hoz kapcsolódik.


Fotók: innen és innen
Ez az „élő kövület”, már a Paleogén korban jelen volt a Földön és közeli rokonai, melyeknek a levele már hasonlított a mostani páfrányfenyőéhez mintegy 270 millió évvel ezelőtt a földtörténeti őskorban fejlődtek ki. Valószínűleg azért tudott ilyen sokáig fennmaradni, mivel igen ellenálló fajról van szó: koronája jól viseli a szelet és képes legyűrni a különböző betegségeket, kártevőket is.  A kifejlett, idős fák elérik a 30-40 méter magasságot, a törzs átmérője 5 méter is lehet. Az egyik leghosszabb életű fa, 1000 évnél idősebb példányok is ismeretesek.

„Kínában a XI. századból, a Szung-dinasztia idejéből van írásos bizonyíték a Ginkgo biloba létezéséről. A császárt ajándékozták meg egy csemetével és azt Kaifengben, a palota kertjében ültették el. Ezután közismertté vált és elterjedt az egész birodalomban. Eredeti lelőhelyét nem ismerték, legendás származású "szent fának" tisztelték, kolostorok és templomok kertjében szerzetesek gondosan ápolták és ezzel biztosították fennmaradását. Első részletes leírását Li Si-csen (1518-1593) 1596-ban megjelent "Pen Cao Kang Mu" (Gyógyszereskönyv) c. gyűjteményes kötetében találjuk.

Ez a rokon nélküli ősi növény kb. 150 millió éven keresztül szinte változatlanul fennmaradt itt, azért, mert a jégkorszak alatt és után a monszun esőzések hatására ez a terület mérsékelt éghajlatú maradt. Későbbiekben szerzetesek gondoskodása segítette a túlélést. Japánban és Koreában mint Kinából származó növényt a XI. század óta ismerik. Buddhista és taoista templom- és kolostorkertekben ültették és gondozták. A ginkó lassan fejlődik az első évtizedekben, csak 30-40 év után kezd gyors ütemben terebélyesedni.„ (Forrás: Tarr József: A Ginkó - In: Terebess: Ázsia E-Tár)

Fotó: Terebess

A részletes program az alábbi oldalon megtekinthető:


Október 6-7. (szombat- vasárnap):

  • Kézműves gyerekfoglalkozások de. 10-től du. 16 óráig
  • Kínai növények a Füvészkertben  – kiállítás a kastély emeleti kiállítótermében
  • Oriental Herbs (Dr Cheng) kínai gyógytermékeinek kedvezményes árusítása
  • Ginkgo növények árusítása
  • Szakvezetés a kertben szombaton 11-kor, vasárnap 1 órakor és du. 3 órakor
  • Taj-csi és selyembrokát bemutatóTeakóstoló

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin