2012. október 25., csütörtök

Genetikailag módosított növények termesztése - megéri?

Személy szerint vegyes a hozzáállásom a Greenpeace-hez. Egyszerre értek velük egyet bizonyos dolgokban, mellette meg a radikalizmusuktól néha a falra mászok. Meg attól, hogy csoportos beszedéssel szedtek volna támogatást tőlem, ha beleegyezem.

Szóval egy kicsit olyan, mint az alábbi videó: lehet, hogy igazuk van, lehet, hogy nincs. Nem telt el elég idő, hogy igazolja bármelyik fél igazát (a videóban a GMO ellenesek kapnak támogatást), meghallgatom, viszont - szégyen, nem szégyen - szenzációsnak tartom, hogy genetikai szinten tudunk kísérletezni növénnyel, állattal, emberrel... Ebbe persze egy jó adag félelem is vegyül, mivel rettenet nagy hatalom ez. És így nagyon nagy mennyiségű pénz mozdul meg egy irányba.Egy dolog viszont biztos: személy szerint nem szeretnék csupa génmódosított dolgot enni, inni. Hiszem, hogy ami egyszer valahogy elrendeltetett, annak törvényei vannak és ezek a törvények nem ok nélkül alakultak ki. Felgyorsítjuk az időt, a változásokat azonnal akarjuk, majdnem bármi áron. Holott - még? - csak egy bolygónk van.

Valami ilyesmit mondanak a filmben megszólalók is, de mielőtt megnéznéd jó, ha elolvasod az alábbi szócikkeket:
A Genetikailag módosított élőlény (angolul: Genetically Modified Organisms, röviden: GMO) olyan élőlény, amelynek génállományát (genomját) nem természetes módon, molekuláris genetikai eszközökkel hozták létre. A transzgenikus élőlények esetében más fajból származó géneket ültetnek be a GMO-ba, tehát olyan génkombinációt hordozó lényt hoznak létre, amely a természetben gyakorlatilag nem jöhet létre. Tehát ellenállóbbá tehető a növény gyomirtóval, vagy bizonyos rovarokkal szemben. (Aki egy kicsit bővebben is szeretne olvasni erről, annak kiindulásnak javaslom a Wikipédia vonatkozó írását.)

Herbicidnek nevezzük a széles körben elterjedt gyomirtó szereket. E szerek hatása a gyomnövények elpusztítására, illetve visszaszorítására korlátozódik. Alkalmazásuk főként a mezőgazdaságra terjed ki. (Itt is javaslom indulásnak a Wikipédiát.)

A glifozát gyenge szerves sav, színtelen kristályos, szilárd vegyület, vízben jól oldódik. Világszerte elterjedt gyomirtószer gyümölcsök, zöldségek, szántóföldi növények termesztése során, vízi és szárazföldi termesztésben. A GMO-k terjedésével a glifozát felhasználás radikálisan megnőtt az utóbbi években, főleg a génmódosított glifozátrezisztens kukorica alkalmazása miatt. (Forrás: http://kockazatos.hu/anyag/glifoz%C3%A1t)

És ennyi kedvcsináló (:)) után jöjjön a videó (angol nyelvű, magyar felirattal):

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin