2012. október 15., hétfő

A polgári természetőr

A címben említett "szakma" az, amiről a mai napig nem is hallottam. Most is csak azért, mert a Szabad Földben találtam egy interjút (olvasható: itt), ami próbálja egy kicsit bemutatni ezt a tevékenységet, mindenféle tudományos szöveg nélkül felhívni(?) rá a figyelmet.

Mivel finoman szólva is érdekel a téma, így utána néztem a dolognak (hála neked internetes keresés), végül a Polgári Természetőrség honlapján keresztül jutottam el a lényeges információkhoz (a Wikipédia szócikke nem túl sok hasznos anyaggal "ámított el"), így lássuk az alapokat:

az említett természetőr munkáját - többek között - a 33/1997. (XI. 20.) KTM rendelet szabályozza és az igazgatóság (értsd: nemzeti park igazgatóság), valamint a települési önkormányzat természetvédelmi őrzési tevékenységét a Természetvédelmi Őrszolgálat őrzési feladataiban való közreműködéssel és önálló szolgálattal segítheti.


Mindezt a segítséget egy írásos megállapodás alapján kaphatja az igazgatóság, azonban ezért a polgári természetőrnek bizonyos rendszerességgel feladatait el kell látni, adott helyzetben szolgálatba helyezni magát, valamint továbbképzésre járni. Szóval aki szeret otthon a tévé előtt ücsörögni, annak ez a "munka" nem javasolt, de akkor legfeljebb a képernyőn/ismerősöktől láthatja az alábbit:

Kilátás Dobogókőről

Általános ismertetőül jöjjön egy felsorolás a polgári természetőr szolgálat-teljesítésének módjairól (forrás: http://polgaritermeszetor.hu/index4.htm):

a) figyelőszolgálat: az őrzendő területrész megfigyelés alatt tartása úgy, hogy illetéktelen személyek az ott tartózkodást nem fedezhetik fel (vadászterületen a biztonsági szempontok figyelembevétele kötelező!);
b) őrző szolgálat: a figyelőszolgálat sajátos változata, amelynek célja meghatározott élőhely (pl. fészek) őrzése a veszélyeztetett időszakban;
c) mozgó őrszolgálat: meghatározott területen való mozgás a terület őrzése, megfigyelése céljából;
d) felügyeleti szolgálat: nagyobb csoportos összejövetelek, rendezvények esetén szükséges olyan szolgálat, amelynek célja a rendezvénnyel érintett területen és annak környékén a természeti értékek megóvása;
e) tűzvédelmi szolgálat: célja az adott terület tűz elleni védelme a kritikus időszakokban;
f) további szolgálati módok természetvédelmi őrrel.


Tehát a polgári természetőr feladatkörébe tartozik például a civil szervezetekkel történő oktatások levezénylése, középfeszültségű oszlopok és környezetének ellenőrzése és a többi. Akit "kibontva" érdekelnek a feladatok, azoknak a következő oldalt ajánlom: http://www.mtvsz.hu/a_polgari_termeszetorseg_bemutatkozasaRáadásul ha valaki még koordinátákkal is tudja egy szemétrakás helyét, mint ahogy egy több mint öt éves bejegyzésben a geocaching.hu-n is említik, az talán még plusz pontot is jelent :), de tényleg nem szabad elfelejtetünk, hogy bárhol is járunk erdőn-mezőn, ott valóban vendégek vagyunk.


Hulladék a Kék-túra mentén


Tanulságul álljon itt egy kis természetbarát erdei illemtan (forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/szakmai/tvok08.htm), az eredeti szerző ismeretlen és ez jól is van így:


 • Az emberhez méltó környezethez való jog alapvető. Nagyon fontos azonban e jogosultság érvényesítésében, hogy a polgár maga mit tehet és mit tesz a megfelelő környezethez való jogának érvényesülése érdekében.
 • Az erdőben a fák, madarak, növények, állatok vannak otthon, mi csak vendégek vagyunk. Illik tehát úgy viselkedni, hogy ne zavarjuk a háziak nyugalmát, vigyázzunk otthonukra!
 • Hagyd szóhoz jutni a természetet. Ne lármázz!
 • Hagyd tartózkodásod helyét olyan állapotban, amilyenben a legközelebb találni szeretnéd.
 • Értelmes ember nem szemetel, a többinek meg tilos!
 • Szemét minden olyan tárgy, amely nem a rendeltetésének megfelelő helyen található. Az általad keletkezett hulladéktól ne a természetben szabadulj meg, még akkor sem, ha szemétgyűjtőt találsz!
 • Nem ott van tisztaság, ahol állandóan takarítanak, hanem ahol vigyáznak rá.
 • Egy szálfából több ezer gyufaszál készíthető, de egy gondatlanul eldobott gyufaszállal több ezer szálfa el is pusztulhat! Élvezd a jó levegőt és az erdőben sohase dohányozz!
 • Az erdészeti létesítmények a te kiszolgálásodra, kényelmedre készültek. Ha tönkreteszed, elsősorban magadnak okozol kárt!
 • Az erdők csendjét és szépségét nem csak élvezni, de azokat védeni is tudni kell!
 • A természet védi egészségedet, védd te is a természetet!
 • Lépj túl a védett - nem védett elválasztásán, s védj minden fajt és élõlényt! Kíméld a virágokat, növényeket, óvjad az erdő vadjait, madarait!
 • Készülj fel alaposan a túrára.
 • Kerüld a lezárt, tiltott területeket.
 • Becsüld túratársaidat és őket bajban soha el ne hagyd!
 • Vedd figyelembe a közösségi együttlét szabályait.
 • Légy tekintettel az erdészek, vadászok, horgászok érdekeire is!

A Tisza Csongrád felett
Tanulság a részemre: kár, hogy eddig nem tudtam a polgári természetőrökről, mert akkor már csatlakoztam volna hozzájuk. De még nem késő :)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin