2012. augusztus 2., csütörtök

Negyedannyi energiát fogyaszt a villanybusz, mint a dízel | Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport szerint bevált a korábbi bejegyzésemben (http://azenkornyezetem.blogspot.hu/2012/07/elektromos-jarmuvek-teszteles-kozben.html) videón bemutatott busz. Szépnek továbbra sem szép, de legalább kedvezőek a tapasztalatok.


Egy rövid idézet a fent hivatkozott cikkből:

"A városi közlekedésben egy dízel üzemű autóbusz több mint négyszer annyi energiát fogyaszt, mint egy hasonló méretű elektromos busz.

[...]

Az eredmény a vártnál is sokkal kedvezőbb annak ellenére, hogy a nagy meleg miatt a busz klímaberendezését is szinte folyamatosan üzemeltetni kellett. A komoly teljesítmény részben annak köszönhető, hogy a villanymotor hatásfoka eleve jóval nagyobb, mint a dízelmotoré. A villanybusz további előnye, hogy fékezéskor és lejtmenetkor energiát táplál vissza, ellentétben a dízelbusszal, amely ezekben az esetekben energiát használ fel. A budapesti közlekedésben pedig különös jelentőségű, hogy a villanybusz üresjáratban nem fogyaszt energiát. Ezzel szemben a BKV dízelbuszai gyakran üzemanyaguknak több mint 30 százalékát álló helyzetben égetik el, vagyis a megállókban, a végállomásokon, a piros lámpáknál, a zebrák és egyes útkereszteződések előtt, valamint a dugókban."

Utasoknak tetszik, szakembereknek tetszik, környezetvédelmi hatása nem vitatott, beszerzése kérdéses. Nos, cinizmus nélkül is mondhatom, ismerős helyzet.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin