2012. augusztus 6., hétfő

A LEADER program

Korábbi, a RIO+20 konferenciával foglalkozó írásomban már utaltam arra, hogy a probléma megoldását minden esetben lokális szinten javasolt megkeresni; nem tartom követendőnek bürokrácia rengeteg szintjét felölelő igazgatást.

Blogunkon, az általam korábban hivatkozott előadásban (http://azenkornyezetem.blogspot.hu/2012/07/folyok-kozott-mi-terem-az-esemeny.html) az Abaúj Leader Egyesületet képviselve Varga Péter tartott előadást. 

Fotó: Abaúj Leader Egyesület

Jelenleg itthon az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program négy, ún. tengely alapján képzeli el például a mezőgazdaság, az életminőség javítását. Ezekből a tengelyekből a negyedik a LEADER program, melyet anno az Európai Közösség indított, és jelentőségét a jelenleg futó programban forgó pénz is mutatja (27 tagállam 13,78 milliárd Eurón osztozhat a 2007 - 2013 időszakban). Az Európai Közösség által 1991-ben elindított közösségi kezdeményezés gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásával segíti elő a fenntartható fejlődést Európa vidéki területein (forrás: http://www.umvp.eu/?q=leader/mi-a-leader).

Fotó: Gazdasági Tükörkép Magazin

Ha a négy tengely valakinek nem lenne elég, a LEADER programot ún. hét, egymással összefüggő alappillér  segítségével lehet összefoglalni. Ezek a következők (felhasználva az itt leírtakat):
  1. Területalapú fejlesztés
  2. Alulról építkező megközelítés
  3. Háromoldalú partnerség: a vállalkozói-, civil- és közszféra
  4. Innováció
  5. Integrált ágazatközi megközelítés
  6. Hálózati működés
  7. Kooperáció
Hogy miért jó mindez? A vállalkozó, társadalmi szervezet stb., legyen az akár egy  falusi asszonykórus is, ha az aktuális pályázati kiírásban lehetőséget lát, ráadásul a szükséges feltételek is rendelkezésre állnak, akkor pályázhat például arra is, hogy előadásaihoz hangtechnikát igényeljen. Vagy lehetett pályázni csónakos fejfás temető felújítására is, ahogy azt Szatmárcsekén megtették.
Fotó: Panoramio
LEADER pályázatot a korábban kihirdetett LEADER rendelet (76/2011. (VII. 29.) VM rendelet) alapján lehetett benyújtani. Ennek mentén az ország minden Helyi Akciócsoportja meghirdette pályázati felhívását, ezek felsorolásban láthatók a következő címen: http://www.umvp.eu/?q=leader-palyazati-felhivas 
Maradva a fent hivatkozott, név szerint említett egyesületnél a pályázati felhívás a következő módon néz ki (pdf): Abaúj Leader Egyesület pályázati felhívás

Ebben a dokumentumban látható, hogy lehetett pályázni például "Turisztikai szolgáltatásokat bővítő beruházások" jogcímen is, mely pályázat feltételeit tételesen felsorolták. Innen kezdve tényleg egy jó pályázatírón múlott a támogatás. De a lényeg, kicsit közgazdász szemmel nézve  a dolgot, hogy mi ennek az egésznek a haszna? Röviden: a lehető legkisebb szinten résztvevők (vállalkozók, civilek) kitalálják, hogy mit tudnának tenni az adott pályázati felhíváson belül. Ha ez a fejlesztés előre mutat, hozzáadott értéket képvisel a fennálló állapothoz, úgy pályázatuk megírják, benyújtják. Persze nem árt, ha az adott felhíváshoz kapcsolódóan több ágazati szakember (jelen bekezdésben foglalt példa alapján turisztikai hozzáértés nem hátrány) is részt vesz a pályázat megírásában. Innen kezdve már elég komolyan a pályázaton múlik a siker. Magyarul teljesül a fent látható hét alappillér együttműködése.
Fotó: Napi Gazdaság
Dolgozni a LEADER programmal, a sikeresen elnyert pályázat végrehajtásával is kell, nem is keveset. Ha mindez megmutatja az érintett program területén élőknek, hogy van értelme együttműködni, gondolkodni, vállalkozni, akkor tényleg látványos sikereket érhetünk el.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin