2012. július 30., hétfő

Folyók között mi terem... - a rendezvény

Párommal elmentünk a Mezőgazdasági Múzeum korábban általam is ajánlott eseményre  (http://azenkornyezetem.blogspot.hu/2012/07/szombaton-mezogazdasagi-muzeumban.html), pontosabban annak egyes programjain részt vettünk, és őszintén szólva, tetszett.
Alább egy videó a Múzeumok éjszakájáról:


A kerengőben a vásár kisebb volt az általunk vártnál, ott a legjobb a busapaprikás volt. 500,- Ft volt egy adag és finom. Főleg úgy, hogy Pesten nem jutunk normális halhoz, folyamatosan iszapízzel találkozunk. (Ez ellen mondjuk lehetne tenni, ha a haltenyésztő telepeken megfelelően kotornák az iszapot. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miért nem megyek el pecázni, de ez már más kérdés...) Volt aki őrölt fűszerpaprikát árult (füstölt sajnos nem volt nála), bemutatkozott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága is (a tőlük kapott szóróanyagok alapján várhatóan augusztusban látogatást teszünk az előbbinél), na meg gyerekprogramok is szórakoztatták a nagyérdeműt, bár az egész eseménynek egy nagy problémája biztos volt: elég kevesen voltak a látogatók, mind a kerengőben, mind az előadásokon.

Üveges Gábor előadásának a végére értünk be (minden előtt jó volt egyet sétálni a Városligeti tó partján, kacsákat nézni). Azon túl, hogy jó dolgot kívánnak kis helyen elérni (ökogazdálkodás, igények szerint történő termelés), egyértelműen látszik, hogy a történelem ismételheti önmagát, ha a hernádszentandrási program sikeres lesz, úgy egy idő után jó eséllyel kinőheti magát. Persze ez a probléma hosszú idő után jelenthet valós fenyegetést, addig még nagyon sok munka vár a résztvevőkre.

Petrovics Zoltán, természetvédelmi őr (munkásságuk bemutatása ezen az oldalon érhető el) előadásában a Bodrogzugról beszélt, a hely szépségéről, védettségéről.

Fotó: Buday Ádám
Érdekes kihívásokkal szembesül munkája során: télen az orvhalászok a Tiszán lyukakat vágnak a jégbe, vezetőszállal átviszik a hálót több lyukon keresztül, ráfűzik a hálót, végtelenítik a vezetőszálat, majd egy idő után bármelyik oldalon meghúzva kiszedhetik a halakat. Az Aggteleki Nemzeti Park által bérleménybe kiadott mezőkön korábban többször szembesültek azzal, hogy a bérlők az ellenőrzés előtti utolsó pillanatban inkább felégették, mint kaszálták a füvet. Szerencsére ez a megoldás azóta visszaszorult.

Az állatok védelme érdekében  a kaszálást végző traktorok munkavégzésének iránya is meg van szabva (így az állatok a végén nem a mező közepére szorulnak, hanem ki tudnak futni a környező fás, bokros területre, védelembe), továbbá a gép elejére vadriasztó lánc van szerelve. Ez, a több méteres oldalsó kinyúlás miatt további biztonságot, menekülési lehetőséget ad az ott található élőlényeknek.

Az invazív fajok (http://azenkornyezetem.blogspot.hu/2012/07/tajidegen-novenyek.html) ellen viszont nem túl sok védelmi lehetőség van  a területen, jelenleg sem Uniós, sem állami segítséggel nem fut semmilyen program a Bodrogzugban. Legfeljebb a kaszálással levágják a gyalogakácot, így a következő évre nem lesz méteres növény...

A bemutatott vizek tökéletesen alkalmasok vízitúrára. Kérdésemre egy oldalt kaptam, ahol segítenek ennek megszervezésében, szóval a cím: http://bodrogzug.hu/bodrogzug/default.asp
Terveim szerint, ha idén nem is, akkor jövőre részt veszünk egy ilyenen. Májusban állítólag rengetegen vannak...

Varga Péter LEADER programmal kapcsolatos előadása egy másik bejegyzés témája lesz, hiszen az elég erősen kapcsolódik korábbi bejegyzésemhez (http://azenkornyezetem.blogspot.hu/2012/06/megigerjuk-tudomasul-vesszuk.html), az abban említett lokális megoldáskeresésre.

A következő előadó finoman szólva meglepetést okozott. Ő ugyanis a csongrádi Tari László Múzeum korábbi igazgatónője, Szűcs Judit volt.

Fotó: Délmagyar
Az érdeklődők alacsony száma miatt (ahogy fent írtam, ez sajnos az egész rendezvényre igaz volt) családiasabb hangulatú előadásában a csongrádi Nagyrétről (az itt található természetvédelmi területről a http://www.csongrad.hu/page/turizmus/termeszeti-ertekek/nagyret címen bővebben olvashat az érdeklődő), a Körös-torokról, pontonhídról ejtett szót, képekkel illusztrálta néprajzkutatói munkájával összefüggő tapasztalatait (lekvárfőzés üstben, méhészet a városban), korábbi gázlók Csongrád környékén.Csongrád nagyobb térképen való megjelenítése

Jó volt, főleg, mert szűkebb hazámból érkezett és egy olyan helyről beszélt, ahol idén egyéb okok miatt nem lehetek jelen.A fentiek alapján a szeptember 29-i, programsorozatot záró előadás (Gazdag ősz - "...meghozta gyümölcsét" megtekintése is javasolt. Terveim szerint ott leszek.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek a témába vágó további aktualitások, úgy kövess minket a Facebookon vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Blog Widget by LinkWithin